EU daje 20 miliona eura za zapošljavanje u BiH

Dvadeset miliona eura kroz IPA fondove odobreno je za zapošljavanje mladih, potvrđeno nam je iz Evropske komisije.

Da bi novac bio operativan, potrebno je napraviti kvalitetnu strategiju kroz koji ća navedeni iznos biti opravdan. Ukoliko uslovi budu ispunjeni  sredstva bi mogla biti operativna 2017.

BiH će  dobiti 50 miliona eura, od toga  20 miliona eura namjenjeno je zapošljavanju.. Od bh. institucija traži se usvajanje strategije za provedbu ovog plana, odnosno plasiranja novca koji bi stigao od EU.

To je dio budzetske podrške  EU socijalnim politikama u BiH . Ova podrška  je  moguća kroz IPA fondove uz ispunjenje određenih uslova. Prije svega , taj  novac bi trebao povećati zapošljavanj mladih  ali I onih koji su dugo nezaposleni.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih su evropske institucije pristale na davanje poodsticaja  jeste zadovoljstvo provođenjem Reformske agende. Evropska unija želi jačati i kapacitete institucija BiH. Podsjećamo I Vlada F Bih  je prije nekoliko mjeseci usvojila  odluku  kojom se izdvaja 50 miliona KM za subvencioniranje zapošljavanja oko 10.000 mladih ljudi. Kako nam je rečeno, nepovratna sredstva IPA fondova i u ovom slučaju bila bi plasirana na sličan način, odnosno kroz entitetske zavode za zapošljavanje.Ipak , da bi se sve to realizovalo potreban je konkretan plan.

Ova odluka,  uskoro će se naći i na Vijeću ministara. Nakon odluke državne vlade, trebalo bi se pristupiti realizaciji ovog projekta.

Tema: novac, zapošljavanje, EU

O nama

Obrtnički portal nastoji tačno, objektivno i pravovremeno promovirati i informisati svoje članove o svim aktuelnostima i ukazati na aktuelne probleme, ali i afirmisati pozitivne vrijednosti, ljude i događaje.

Udruženje obrtnika Bosanska Krupa
511 Slavne bb, bb
Bosanska Krupa, 77240
T: +387 (0)61 815 297
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.