Nemate posla? Jeste li ikada razmišljali o uzgoju malina?!

Uzgoj malina je u proteklih nekoliko godina uzeo velikog maha u našoj zemlji, pa tako u pojedinim mjestima u BiH gotovo da i ne postoje domaćinstva koja se ne bave uzgojem ovog voća.

Slična je situacija i u visočkom naselju Tramošnjik u kojem brojni ljudi svoj izvor finansija polažu upravo na uzgoj i prodaju malina. Edin Hadžić se, zajedno sa svojim roditeljima, bavi uzgojem malina već duži niz godina.

Osim redovne brige tokom cijele godine i berbe koja podrazumijeva rad tokom vrelih ljetnih mjeseci, vrlo bitna stavka za ovaj posao je i navodnjavanje. A sakupljanje ovog voća podrazumijeva jedno prosječno, ali ponekad i nadprosječno radno vrijeme.

Edin kaže da se u rodnim godinama, kojih je bilo mnogo, mogu ubrati čak do četiri tone malina. Kada su vremenski uvjeti nešto lošiji, ubere se oko dvije do tri tone malina.

A sve one koji su nekada razmišljali da se bave uzgojem malina svakako najviše zanima ekonomska korist ovog posla. Edin Zukan je, primjera radi, u Visokom uglavnom zadužen za otkup malina od lokalnih uzgajača.

Računica je sasvim jednostavna. Ukoliko imate dobru sezonu, bez većih vremenskih neprilika, te ukoliko uberete oko četiri tone maline, uz cijenu maline od 3,50 KM po kilogramu, godišnje možete zaraditi i do 14.000 KM.

Tema: poljoprivreda, maline

O nama

Obrtnički portal nastoji tačno, objektivno i pravovremeno promovirati i informisati svoje članove o svim aktuelnostima i ukazati na aktuelne probleme, ali i afirmisati pozitivne vrijednosti, ljude i događaje.

Udruženje obrtnika Bosanska Krupa
511 Slavne bb, bb
Bosanska Krupa, 77240
T: +387 (0)61 815 297
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.