Uskoro gradnja moderne farme norveških goveda u Bosanskoj Krupi

Na 49. sjednici Općinskog vijeća usvojene su odluke o odabiru najpovoljnijih ponuda i davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta na deset godina.

Time je dolazak jednog od najznačajnijih investitora u zemlji i gradnja moderne farme crvenih norveških goveda na lokaciji nekadašnje svinjogojske farme „Pučenik“ u Bosanskoj Krupi postao vrlo izvijestan ili čak zagarantovan.

Vlasnik „Arifagić Investmenta“ je Kozarčanin Jusuf Arifagić koji je tokom rata izbjegao u Norvešku. Tamo je imao uspješne firme i stekao državljanstvo, ali je sve ostavio i zarađeni novac i stečeno iskustvo uložio u domovinu, uključujući i iskustvo koje su Norvežani razvili u proteklih 75 godina stvarajući pasminu crvenog goveda. U razvoj firme u Bosni i Hercegovini do sada je uložio oko 15 miliona maraka, od čega su više od pola vlastita sredstva.

Mnogo je činjenica koje Arifagićevu farmu u Trnopolju karakterišu kao jednu od najmodernijih u svijetu i zbog kojih je mnogi nazivaju „hotelom za krave“.Kako bi se krave što bolje opustile i dale što više mlijeka, one se muzu uz muziku. Pomuženo mlijeko (mjesečno 78.000 litara) se potom, posebnim cijevima odvozi do skladišta i apsolutno je zaštićeno od vanjskog utjecaja.

Tema: poljoprivreda, Arifagić Investmenta, Investiranje

O nama

Obrtnički portal nastoji tačno, objektivno i pravovremeno promovirati i informisati svoje članove o svim aktuelnostima i ukazati na aktuelne probleme, ali i afirmisati pozitivne vrijednosti, ljude i događaje.

Udruženje obrtnika Bosanska Krupa
511 Slavne bb, bb
Bosanska Krupa, 77240
T: +387 (0)61 815 297
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.